Dubbel Dekker Zone

De nieuwste intercity van NS

Zones

Deze nieuwe NS intercity heeft een zone-concept; benedendek voor 'Meet & Greet'. Licht, open en voorzien van loungebanken aan twee zijden van het compartiment. Het bovendek straalt meer rust en intimiteit uit en creëert daarmee een omgeving voor 'Work & Quiet'.

Verlichting

Anders dan de gebruikelijke TL- lijn verlichting heeft DDZ een volledig nieuw lichtconcept. Grote ronde armaturen voor het 'ontmoetingsdek' en kleinere ronde armaturen voor het rustige 'werk en relaxdek'. Ultra dun uitgevoerd met milieuvriendelijk LED.

Plafonds

De plafonds dragen bij aan de beleving middels hun akoestisch werking. Ze zijn voorzien van een perforatie met een Hedra dessin.

Undesirable Objects

De glazen wanden hebben delen samen met de deurduwers, het thema 'Undesirable Objects'.

De wanden hebben op een afstand een klassiek dessin zoals Pied de Poule of Chanel. Van dichtbij zijn het echter ongewenste elementen zoals kippenpoten, spruitjes en motten.

De kunst is ook een bijzonder onderdeel van dit intercity concept. Voor de kunst hebben we gekozen voor sculpturen in de vorm van gouden deurduwers. Deze serie is prachtig vormgegeven door de kunstenaar Onno Poiesz.

Poiesz bedacht een serie van negen 'kunst-deurduwers' die in verschillende combinaties in de trein te zien zullen zijn. Thema is 'verbannen of verboden' voorwerpen, die begrippen als veiligheid, vandalisme, gedrag en consumeren symboliseren. De kunstenaar speelt hiermee met de gedachte hoe functies van voorwerpen kunnen veranderen in de loop der tijd. De tint 'goud' is hierbij en weloverwogen keuze, omdat deze luxe en comfort moet uitstralen. De serie bestaat uit negen voorwerpen in deze trant: asbak, patatbak, wapenstok, noodknop, toetsenbord, bubbelkauwgom, spuitbus, geluidsspeaker en telefoon.

 

De treinen rijden vanaf eind maart 2012 tussen Amsterdam en Den Haag.

Wederom een goede samenwerking met NedTrain R&O, NS Reizigers, NS Commercie en de kunstenaar Onno Poiesz.

Opdrachtgever: NS Reizigers

Bekijk hoe de Dubbel Dekker Zone wordt gerealiseerd....
Benedendek 'Meet & Greet'

Deze nieuwe intercity is voorzien van een 'werk en rust' zone, loungebanken, gouden deurduwers en een nieuw verlichtingsconcept.

Bovendek 'Work & Quiet'
Bovendek 1e klas compartiment
Grote ronde LED armaruren geven volledig nieuw lichtbeeld
deurduwer kunst - De Patatbak
deurduwer kunst - De Wapenstok